Köszöntelek Kedves Érdeklődő!

Gyűjteményemben Gauguin Déltengereken festett képeinek másolatait láthatod, 40...50 darabot. Olajképeket, aquarelleket, grafikákat. A gyüjtemény folyamatosan bővül, egy-egy kikerül a gyűjteményből. Azért festem ezeket a képeket, mert ezeken a képeken Gauguin álmodott egy újkori Paradicsomot, ahol a csodálatosan szép természettel együtt lélegeznek a természetesen élő Nők és Férfiak ősi isteneikkel, szellemeikkel, hiedelmeikkel, mitoszaikkal. Azzal egyek. Ebben a Csodavilágban nincs Idő. Nincs mulandóság. Csak a Megállt Pillanat van. Boldog Létezés. Mennyire szüksége lenne erre Világunknak! Ezért jött létre a gyüjtemény.

A képek grafikája pontosságra törekszik. Ha az eredetik itt-ott elrajzoltak, "elrajzoltam" én is. Mert nem a Valóság vizuális reprodukálása volt Gauguin célja. Hanem Hangulat képi visszaadása. Színekkel. Természetesen a színek "utánérzések". Oka ennek az eltérő festőalap is, és persze az is, hogy nem minden képet láthattam, tanulmányozhattam. Nem is törekedhettem "utánzásra". A képeket a magam gyönyörűségére festettem, nincs jelentősége, hogy az eredeti gondolatát keltsék. A méretekben néhány centiméteres eltérés van, ha a festőalap vászon.

Dr. Zitás István

Hangulat visszaadása. Nem könnyű. Talán segítenek ebben a képek melletti írások. Gauguin a Noa Noa c. könyvecskéjében írja meg első érzéseit. Ezért sok részletet olvashatsz ebből. És verseket, dalokat, imádságot, mesét is. Ha türelmesen végigolvasod a képek melletti írásokat, reményeim szerint orrodban fogod Te is érezni az Éden Illatát.

Dr. Zitás István